Ferslev-Vellerup
Andelsmejeri
|
Forsiden | Bylaug | Kirke | Skole | Gårdene | Fritid | Tidsbilleder | Kort | Fotogalleri | Opslagstavlen | Links |
Ferslev-Vellerup Andelsmejeri omkring 1935. Med det første danske
andelsmejeris etablering i 1882 var startskuddet givet til en nærmest
eksplosiv
udvikling. I 1890 var der således allerede 711 andelsmejerier i
Danmark.
Oprettelsen af andelsmejerier fortsatte de næste årtier, frem til 1945
hvor
antallet nåede 1650. Frem til etableringen af det første andelsmejeri,
havde
herregårdsmejerierne og de private mejerier været enerådende. Med
bøndernes
oprettelse af mejerier på andelsbasis, blev dette ”monopol” brudt.
Grundlæggende for andelsmejerierne var, at der på generalforsamlingerne
blev
stemt efter ”hoveder” og ikke ”høveder”. Dette fik stor betydning for
de mindre
landbrug, der herved fik lige så stor indflydelse som storbonden. I
løbet af
1950’erne drejede udviklingen i Danmark mod større enheder, hvilket fik
afgørende betydning for de små andelsmejerier.
I begyndelsen af
1930’erne er det registreret, at mejeriet deltager i tuberkulosens
bekæmpelse
og i øvrigt har eget laboratorium. Energien til driften blev leveret
fra en
kulfyret dampmaskine. Desuden nævnes
følgende i inventarbeskrivelsen.
Sinus indvejningsvægt - Søstrup Andelsmejeri - Andelslandsbyen Nyvang.
I
Mejerilaboratorium - Søstrup Andelsmejeri - Andelslandsbyen Nyvang. I slutningen af
1930’erne var der på mejeriet ansat 1 mejeribestyrer, 2 mejerister og 1
elev.
Dette personale bearbejdede mælk fra omkring 165 leverandører. Disse
havde
tilsammen cirka 1400 køer. Kun 15 leverandører havde dog mere end 20
køer. De
resterende leverandører havde besætninger på langt færre ”høveder” og
hele 50
mælkeleverandører havde kun 4 køer eller der under. Transporten af mælk
til/fra
mejeriet blev varetaget af 12 mælkekuske.
Ferslev-Vellerup Andelsmejeris Erklæring til Landbrugsministeriet vedrørende regnskabsåret 1937-38.
For de ansatte
mejeristers vedkommende, var det almen kutyme, at de ikke var ansat på
samme mejeri mere end 1 – 2 år, så var det videre til næste mejeri for
at lære nye arbejdsmetoder. Der kunne være stor forskel fra landsdel
til landsdel. Arbejdstøjet var dog ens uanset hvor i landet
mejeristerne havde sit virke.
Kurt Bagger, der var ansat på Ferslev Vellerup Mejeri 1960 - 1961. Smørproduktion anno 1958, som det foregik eksempelvis på Ferslev-Vellerup Andelsmejeri:Kl. 05:00 tændtes fyret i mejeri-kedlen. Derefter gik turen ind til smør kammeret. Ved hjælp af en EL-pumpe, sendtes fløden over i smørkærnen. Den (kærnen) var almindeligvis af stål, men enkelte steder arbejdedes der stadig med trækærner. Kærnen blev nu lukket hermetisk. Under kærne processen opstod et overtryk i kærnen. Under kørslen udluftedes overtrykket et par gange. Almindeligvis tog kærningen cirka 30 min. Via et skueglas på siden af kærnen, kunne man holde sig orienteret om, hvorledes kærningen skred frem. Under kærningen blev der dannet smørkorn, og samtidig frembragt kærnemælk. Sidstnævnte blev pumpet over i et kar, klar til udvejning og salg. Smørret blev nu skyllet ved at tilsætte koldt vand, og køre nogle få omgange med kærnen. Dette skyllevand var ret næringsrigt, og blev sendt ud til de landmænd som måtte ønske det til brug for dyrene.
Annoncering
af konservesfabrik, som det blev beskrevet i Roskilde Tidende,
september 1964.
Ferslev-Vellerup Andelsmejeri 2004. |
|